Cilt: 15 Sayı: 1, 6.07.2022

Yıl: 2022
Prof. Dr. Şahika Sena BAYAZİT İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA 0000-0001-9643-4855
Kimya Mühendisliği
Kimya Mühendisliği, Çevresel ve Sürdürülebilir Süreçler
Doç. Dr. Atınç YILMAZ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ PR. (TAM BURSLU) 0000-0003-0038-7519
Makine Öğrenme, Büyük Veri, Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Yapay Zeka, Bulanık Hesaplama
Mühendislik, Çok Ölçütlü Karar Verme, İmalat Yönetimi
Bilgi ve Bilgi İşleme Bilimleri
Dr. Öğr. Üyesi Cengiz ÖZBEK BEYKENT ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 0000-0002-3448-3608
Kontrol Teorisi ve Uygulamaları, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik ve Robotik (Diğer), Dinamikler, Titreşim ve Titreşim Kontrolü, Makine Teorisi ve Dinamiği
Doç. Dr. Mustafa Orkun ÖZÜER Beykent üniversitesi
Mimari ve Tasarım, Sürdürülebilir Mimari, Mimari, Yerleşim ve Endüstriyel Ürünlerde Tasarım, Plan ve Proje Uygulama
Dr. Öğr. Üyesi Ziya MÜDERRİSOĞLU BEYKENT UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE
Deprem Mühendisliği

Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi (BUJSE), fen, mühendislik ve mimarlık alanlarını kapsayan teorik ve deneysel çalışmalara yer veren ulusal, hakemli ve disiplinler arası bir dergidir. BUJSE, araştırmacılara yeni bilgiler sunabilmek amacıyla bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayan bir dergidir.
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi mühendislik ve mimarlık alanındaki bilimsel gelişmelere katkı sunacak, güncel, yeni gelişen teknolojiler ile ilgili çalışmaların araştırmacılara ulaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için dergi, farklı alanlarda çalışan editör kadrosu ve yönetim kurulu üyelerinden oluşturulmuştur. BUJSE, 2011 yılından itibaren “Hakemli Dergi” statüsüne uygun olarak yılda iki defa (Aralık ve Haziran) yayımlanmakta olan derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

Açık erişim olan dergi yayın süreci boyunca herhangi bir ücret talep etmemektedir. Çift Kör Akran Değerlendirmesi yapılan dergide, benzerlik politikası olarak Ithenticate (üst sınır kaynakça hariç %15) kullanılmaktadır.
Derginin konuları; Bilgi Teknolojileri, Biyoloji, Fizik, Kimya, Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Bilgisayar Mühendisliği, Uygulamalı Matematik, Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği alanlarını kapsamaktadır.
Yayımlanan çalışmaların tüm yayın hakları Beykent Üniversitesi’ne aittir. Dergide yayımlanan çalışmalarda yer alan fikir ve görüşler ile makalelerin içerikleri ile ilgili tüm yasal sorumluluklar yazar(lar)a aittir. Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine makale başvurusunda bulunmak istiyorsanız Etik İlkeler ve Yayın Politikası ve Dergi Yazım Kurallarına erişebilirsiniz. Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisinin daha önce yayımlanan sayılarına erişmek için Arşiv bağlantısını kullanabilirsiniz. 

Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi’ne gönderilecek makalelerde, yazarların belirlenmiş yazım ilke ve kurallarına uymaları gerekmektedir. Bu ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir veya bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.
Makale gönderme sürecinde “Telif Hakkı Sözleşmesi” ve çalışma ve yazarlara ait bilgileri içerecek “Başlık Sayfası” dosyası, makale dosyasından ayrı olarak sisteme yüklenmelidir. Örnek başlık sayfasını indirmek için tıklayınız. 

Yazım Kuralları
Tüm makale türleri için MS Office Word şablonu mevcuttur ve yazarların makaleleri gönderilmek üzere hazırlarken MS Office Word şablonunu kullanmaları önerilir. Makalenin toplam uzunluğu 25 sayfayı geçmemelidir. Makale, MS Office Word dosyası (MS DOC, MS DOCX) olarak yüklenmelidir. Farklı formatlarda yüklenmiş dosyalar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Genel olarak, makaledeki bölümlerin sırası aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır.
Başlık – Yazar(lar) – Yazar Bilgileri – Anahtar Sözcükler – Özet –– Ana Metin [Şekiller ve Tablolar dahil] – Teşekkür – Kaynakça
Başlık: Calibri (14 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılmalı ve bütün harfler büyük yazılmalıdır (Mikroorganizma, bitki ve hayvan türleri için Latince adları gibi küçük olması gereken kelimeler hariç). Satır aralığı 1 punto ve paragraf aralığı öncesi ve sonrası 6 nk olmalıdır. Başlık toplamda 25 kelimeyi geçmemelidir.
Yazar(lar): Yazar bilgileri başlık sayfasında, makale metninden ayrı bir şekilde yazılmalıdır. Calibri (14 punto, Normal yazı tipi) kullanılmalıdır. Satır aralığı 1 punto olmalıdır. Paragraf aralığı öncesi ve sonrası 0 nk olmalıdır.
Yazar Bilgileri: Bütün yazarların bağlı bulundukları güncel kurum bilgileri başlık sayfasında verilmelidir. Yazar bilgileri “Kurum Adı, Fakülte/Yüksekokul/MYO Adı, Bölüm Adı, E-mail, ORCID” bilgilerini içerecek şekilde olmalıdır. Calibri (9 punto, Normal yazı tipi) kullanılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi ve sonrası 0 nk olmalıdır. Sorumlu yazar için bir e-posta adresi verilmelidir.
Anahtar Sözcükler: Anahtar kelime sayısı en az 3, en fazla 5 olmalıdır. Calibri (9 punto, Normal yazı tipi) kullanılmalıdır. Satır aralığı 1 punto olmalıdır. Paragraf aralığı öncesi ve sonrası 0 nk olmalıdır.
Öz/Abstract: Öz ve Abstract metinleri en fazla 300 kelime olmak üzere hazırlanmalıdır. Calibri (9 punto, Normal yazı tipi) kullanılmalıdır. Öz ve Abstract başlıkları kalın (bold) olmalıdır. Öz ve Abstract metinlerinde, paragraf aralığı öncesi ve sonrası 0 nk, satır aralığı 1 punto olmalıdır. Paragraf başında girinti kullanılmamalı ve metinler tek paragraf olarak yazılmalıdır. Öz/Abstract, araştırmanın amacı, yöntemi, bulguları, sınırlılıkları ve özgün değerini ifade edecek şekilde yazılmalıdır.
Ana Metin: Ana metin yazıları Calibri (12 punto, Normal yazı tipi) kullanılarak ve iki yana yaslı şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto ve paragraf aralığı öncesi ve sonrası 6 nk olmalıdır. Yunanca harfler ve matematiksel karakterler simge olarak metne eklenmelidir. Denklemler ardışık sayılarla etiketlenmeli ve metin içinde atıf yapılmalıdır (Örn: Denklem (1)). Denklemler düzenlenebilir formatta verilmeli, resim olarak eklenmemelidir.
Üst, alt ve sol ve sağ kenar boşlukları 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır. Kaynaklar dahil tüm sayfalar ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Ana metin Giriş, Materyal & Metot (gerekli ise) ve Sonuç bölümlerinden oluşmalıdır. Tüm birincil başlıklar Calibri (12 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılarak bütün harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 18 nk ve sonrası 12 nk olmalıdır. İkincil başlıklar, (12 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılarak her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 12 nk ve sonrası 6 nk olmalıdır. Üçüncül başlıklar, Calibri (12 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılarak sadece ilk harf büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi ve sonrası 6 nk olmalıdır.
Ana metin içerisinde gerektiği yerlerde tablo ve şekiller kullanılmalıdır.
Tablolar ile birlikte tablonun üst kısmında başlık ve kısa bir açıklama metni verilmelidir. Yalnızca bir veya iki sütunlu tablolardan ve yalnızca bir veya iki girişli sütunlardan kaçınılmalıdır. Tablo açıklaması Calibri (11 punto, Normal yazı tipi) kullanılarak ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 12 nk ve sonrası 6 nk olmalıdır. Tablolardaki dipnotların numaralandırılmasında üst indis Latin harfleri kullanılmalıdır. Dipnotlar Calibri (8 punto, Normal yazı tipi) ile yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi ve sonrası 0 nk olmalıdır. Tüm tablolar metinde atıfta bulunulan sıraya göre Arap rakamları ile numaralandırılmalıdır (Örn: Tablo 1, Tablo 2, vb.). Metin içinde tablolara atıfta bulunulurken kısaltma yapılmadan “Tablo” sözcüğü kullanılmalıdır.
Makalede kullanılan şekil ve şemanın açıklayıcı bir başlığı olmalı ve şekil ve şema başlıklarına şeklin alt kısmında yer verilmelidir. Tüm şekiller ve şemalar metin içinde numara sırasına göre belirtilmelidir ve Arap rakamları kullanılmalıdır (Örn: Şekil 1, Şekil 2, vb.). Şekil ve şema açıklaması Calibri (11 punto, Normal yazı tipi) kullanılarak ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 6 nk ve sonrası 12 nk olmalıdır. Şekillere atıfta bulunulurken, makalenin tüm bölümlerinde “Şekil” kelimesinin tamamı kullanılmalıdır.
Teşekkür: Raporlanan çalışma ile ilgili tüm finansman kaynakları, hibe numaraları ve finansman kuruluşlarının adları da dahil olmak üzere Teşekkür başlığı altında belirtilmelidir. Yazarlık kriterlerini karşılamayan herkesin katkıları, katkıda bulunanın izniyle Teşekkür bölümünde listelenmelidir. “Teşekkür” başlığı Calibri (12 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılarak yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 18 nk, sonrası 12 nk olmalıdır.
Kaynakça: Makalede kullanılan kaynaklar, kaynakça başlığı altında listelenmelidir. Ana metin içinde atıf yapılmayan kaynaklar Kaynakça listesinde yer almamalıdır. Yararlanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın alfabetik olarak sıralanmalıdır. Kaynaklar APA 7 stiline göre yazılmalıdır. Kaynakça düzenlenirken Mendeley, EndNote veya Zotero benzeri yazılımların kullanılması önerilir. Kaynakça başlığı Calibri (12 punto, Kalın/Bold yazı tipi) kullanılarak yazılmalıdır. Satır aralığı 1 punto, paragraf aralığı öncesi 18 nk, sonrası 12 nk olmalıdır. 

Detaylı bilgi için şablonu indiriniz.

Yayın Etiği
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi mühendislik ve temel bilimler alanı başta olmak üzere disiplinler arası çalışmalara ait süreçler, bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve paylaşılması esasına dayanır. Bilimsel bir çalışma ortaya koyan yazar, editör, hakem, yayıncı ve okuyucu yani tüm paydaşların çalışmalarının bilimsel etik ilkelere uygunluk göstermesi oldukça önemlidir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edildiğinde, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale reddedilecektir. Verilerin etik kurallara uymayan şekilde kullanımı yazarların sorumluluğunda olup tespit edilen eksiklikler yazarın kurumuna bildirilerek makale reddedilecektir. Bilimsel yöntemleri destekleyen hakemli çalışmalar için Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşlar tarafından etik sorumlulukların taşınması beklenmektedir.

Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen çalışmaların yayın ve etik kuralları COPE (Committee on Publication Ethics) açık erişimde yayınlanan kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda düzenlenmiştir.
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm Yayın Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.

Editörlerin Etik Sorumlulukları
  • Bir editör (alan editörleri, yardımcı editörler, vb.), yayın için teklif edilen tüm yazıları, ırk, din, milliyet, cinsiyet, kıdem veya yazar(lar)ın kurumsal bağlantısına bakmaksızın belirli özelliklerine göre değerlendirerek tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir.
  • Bir editör, yayınlanmak üzere gönderilen bir makaleyi makul bir hızla gözden geçirmeli ve işleme koymalıdır.
  • Bir editör, bir makaleyi yayınlanmak üzere kabul etme veya reddetme konusunda tek sorumluluk alır.
  • Bir editör, uzmanlıkları ve adil yargıları nedeniyle seçilen uzmanlardan bir makale hakkında yardım isteyebilir.
  • Editör, değerlendirme süreci tamamlanana kadar, değerlendirmeye alınan yazıyla ilgili bilgileri yazar ve atanmış hakemler dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.
  • Bir editör, yazarların entelektüel bağımsızlığına saygı göstermelidir.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen makaleler intihal içermemeli ve özgün olmalıdır. Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine çalışma gönderen yazar/yazarların aşağıda belirtilen etik sorumluluklara uyması beklenmektedir.

  • İntihal içerdiği tespit edilen makalelerin değerlendirme süreci durdurulmaktadır. Makalelerde fikrî mülkiyet hakları ihlal edilmemelidir.
  • Yazar/yazarlar, göndermiş olduğu makale için yayın kararı alınıncaya kadar, dergi yayın kuruluna bildirmek koşuluyla makaleyi geri çekme hakkına sahiptir.
  • Yazar/yazarlar cinsiyet, ırk, dil, inanç, kültür, sınıf, yaş, görüş, zümre ve cinsel yönelim gibi aidiyet ve kimlikler üzerinden ayrımcı bir dil kullanmamalıdır.
  • Çalışmalarda yer verilen paydaşların belirtilmesi ile yükümlüdürler. Çalışmalarında önemli derecede payı olan şahıs/şahısların ortak yazar olarak belirtilmesi gerekmektedir.
  • Çalışmanın yayımlanması için yazarlarının tümünün rızası alınması gerekmektedir. Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makale için yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma veya ekleme işlemleri önerilmemelidir.
  • Yazarlar, mevcut telif hakları yasası esaslarına uygun hareket etmekte sorumludurlar. Değerlendirme sürecinde yazarlardan makalelerine ilişkin bilgi ya da veri istenmesi durumunda talep edilen bilgileri dergi editörlüğüne sunmalıdırlar. Ayrıca hakemlerin ve editörlerin düzeltme önerilerini yerine getirmekle ve sunmakla sorumludurlar.
  • Çalışma için alınan bütün mali destek kaynakları açıkça belirtilmeli ve yazının sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği düşünülen herhangi bir çıkar çatışmasını açık etmelidirler.
  • Yazar/yazarlar, yayımlanmış bir makalesinde ciddi bir hata veya yanlışlık keşfedince, bu konuda dergi editörlüğüne vakit geçirmeksizin haber vermelidir.
  • Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine makale gönderen yazar/yazarlar, belirtilen etik kuralları açık şekilde ve kendi iradeleriyle taahhüt/kabul etmiş sayılmaktadır

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisine gönderilen makalelerin tümü iThenticate intihal belirleme yazılımı kullanılarak kontrol edilmekte olup, yazılım tarafından belirlenen benzerlik raporu doğrultusunda, editör kurulu tarafından makalenin hakem değerlendirmesine gönderilmesine veya doğrudan reddedilmesine karar verilmektedir. Dergice kabul edilen en yüksek kaynakça hariç benzerlik oranı %15’tir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenmektedir. Gerekli görülmesi durumunda yeniden gözden geçirilmesi veya düzeltme işlemi yapılabilmesi adına yazarlara geri gönderilmektedir. Makalede intihal tespit edilmesi durumunda yayımlanması reddedilmektedir. Ayrıca çalışmada fikren katkısı olmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi, fikren katkısı olan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi, ilgili makalenin yüksek lisans/doktora tez ya da projeden üretilmiş olması durumunda belirtilmemesi, çıkar çatışmalarının bildirilmemesi, çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi ve tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması gibi etik dışı davranışlara müteakip yayımlanma reddedilmektedir.

Önemli Not: Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da araştırmaları için bölgelerindeki Etik Kurullara başvurabilmektedir.

Beykent Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi kapsamında makale değerlendirme sürecinin hiçbir aşamasında yazarlardan ücret talep edilmemektedir.